You are here:
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

xra

  • Xavier Roig i Associats
  • Xavier Roig i Associats
  • Xavier Roig i Associats
  • Xavier Roig i Associats
  • Xavier Roig i Associats

WHITE HOUSE GHOSTS. Robert Schlesinger.

Robert Schlesinger, fill del famós historiador Arthur C. Schlesinger, ha composat a White House Ghosts un panorama molt atractiu del naixement, consolidació i explosió de la figura dels speechwriters de la Casa Blanca.

La historia comenca amb l'experiencia de Franklin Delano Roosevelt, el primer president que té clara la necessitat de comunicar-se directament amb els ciutadans com a via per aplicar les seves politiques.  

 

Els primers speechwriters no tenen un status de funcionaris a termps complet. Son antics col.laboradors de Roosevelt, no especialistes, que es desplacen des de New York cada cop que se'ls necessita.

 

El llibre d'Schlesinger fa la crònica de l'evolucio de l'ofici i aporta un allau d'informació. Com els professionals de la redacció de discursos varen treballar amb l'anglès de Missouri de Truman, l'interès perfectament descriptible d'Eisenhower en la matèria, la figura enlluernadora de Ted Sorensen, l'improbable home fort de l'staff de John Kennedy, la passió ideològica dels escribidors de Reagan o la tensió permanent de les presidències de Clinton.

 

Des de la perspectiva de la consultoria política és molt atractiva la formulació que fa el llibre de la relació directa entre la tasca d'escriure textos i la configuració de les polítiques. Perquè les polítiques públiques, en definitiva, necessiten inescapablement un nom i una articulació escrita.  És un fenomen que tendeix a accentuar-se en les presidències més intervencionistes com les de Roosevelt, Kennedy, Reagan o Clinton. 

 

L'altre fenomen que Schlesinger destaca es la tendència cada cop més evident dels speechwriters a representar les posicions més radicals entre els assessors polítics de la Casa Blanca.

 

És una tendència que condueix a la confrontació sistemàtica amb els departaments ordinaris del Govern, especialment Estat i Defensa, pero també el Consell Nacional de Seguretat. Són departaments que tambe produeixen textos pero que ho fan per reforçar i blindar les línies bàsiques de les polítiques estatals permanents.  

 

A l’administració permanent li costa assumir la producció d'uns speechwriters situats en l'avantguarda ideològica. Es un fenomen que es va donar amb una especial visibilitat durant la presidència de Reagan,  compromesa amb la introducció d’una autèntica revolució conservadora i amb la confrontació directa amb la Unió Soviètica,  i que il.lustra sobre la capacitat estabilitzadora dels grans departaments governamentals que entenen que la seva missió és administrar les politiques permanents d'Estat.  

Xavier Roig, publicat el 6 d'agost de 2009.

Schlesinger, R. (2008) White House Ghosts, Simon & Shuster Paperbacks: New York.

 
Documento sin título

Cites

W hat I came to respect more about Bill Clinton was his instinctive sense about people. His contact with people impacted what he did. It energized him. He remembered what people said, just walking a road block shaking hands. Stan Greenbergg.

Llibres

Cómo ganar unas elecciones. Pere Oriol Costa, David Domingo...

White House Ghosts. Robert Schlesinger

Lords of finance. Liaquat Ahamed

Team of rivals. Doris Kearns Goodwin

Banner
Banner
Banner
Banner

Buscador

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner