You are here:
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

xra

  • Xavier Roig i Associats
  • Xavier Roig i Associats
  • Xavier Roig i Associats
  • Xavier Roig i Associats
  • Xavier Roig i Associats

TEAM OF RIVALS. Doris Kearns Goodwin

El llibre de Dorothy Kearns Goodwin és una monumental biografia política d’Abraham Lincoln que confirma la importància que pot tenir un cert coneixement de la història per a la comprensió de les polítiques que apliquen o intenten aplicar alguns dirigents contemporanis destacats.

És el cas del President Barack Obama que durant la campanya electoral va identificar Team of Rivals com el seu llibre de capçalera.  La menció va tenir un efecte fulminant, com a mínim en el terreny comercial, perquè essent un llibre publicat el 2005  - i guanyador del Pulitzer -  el fet és que segueix mantenint una posició de visibilitat a les taules de novetats de les llibreries americanes. En tot cas, en les llibreries més inclinades a atendre les clienteles polititzades de les grans ciutats.

 

John Kennedy estava llegint The Guns of August de Barbara Tuchman, també Premi Pulitzer, sobre el desencadenament de la I Guerra Mundial quan va esclatar la crisi dels míssils de Cuba, l’octubre de 1962. La comparació entre les dues situacions i el seu resultat diferent és des de fa temps un camp d’estudi ebn definit a les universitats nordamericnaes.

 

La lectura de Team of Rivals, significativament subtitulat The political genius of Abraham Lincoln, condueix a identificar la font d’inspiració de  l’apel·lació constant i sistemàtica del candidat Obama a la unitat bàsica dels ciutadans americans i el seu intent de buscar una àmplia zona central de l’electorat per sustentar la legitimitat del seu exercici del poder.

 

El títol del llibre fa referència a la decisió del president Lincoln d’integrar en el seu gabinet tots els que havien estat els seus rivals en la nominació presidencial en el Partit Republicà i d’altres figures que podien reforçar una imatge d’equilibri.  Obama ha aplicat un criteri semblant amb la incorporació de Hillary Clinton com a secretària d’Estat i amb el nomenament o confirmació de personalitats del Partit Republicà com Gates (Defensa), Bernanke (Reserva Federal) o Ray La Hood, secretari de Transports, que recentment va visitar Espanya i que va ser un dels oponents més vocals del President Clinton durant el procés d’impeachment.

 

La descripció que Team of Rivals aporta sobre el funcionament del sistema polític nordamericà és remarcable i útil al lector d’¡avui tot i la seva focalització en l’època de Lincoln i la guerra civil. És particularment estimulant la constatació de l’exercici de l’altíssim grau de normalitat democràtica en el Nord amb la successió d’eleccions de tots els nivells que es van celebrant en plena guerra civil. Les provisions que es dicten per afavorir el vot dels soldats són inevitablement comparables amb les mesures del mateix signe que es prenen actualment. Els soldats mobilitzats, però, se suposava que havien de donar suport a les polítiques reformistes de Lincoln, sobretot pel que fa a l’abolició de l’esclavitud.

 

Però potser l’aspecte més destacable de Team of Rivals per a un observador actual és la similitud que es pot establir entre l’esforç que està fent Obama per trobar una via practicable i realista que el condueixi a l’aprovació de les reformes en el sistema de seguretat social i la construcció permanent d’un consens viable que va estar fent constantment Lincoln per assegurar que la solució del problema de l’esclavitud era irreversible i no desembocava en un empitjorament de la divisió entre el Nord i el Sud que pogués portar a la independència definitiva de la Confederació.

 

Xavier Roig, publicat el 26 de novembre de 2009.

 

Goodwin, D.K. (2005) Team of Rivals, Simon & Schuster Paperbacks: New York.

 

 
Documento sin título

Cites

W hat I came to respect more about Bill Clinton was his instinctive sense about people. His contact with people impacted what he did. It energized him. He remembered what people said, just walking a road block shaking hands. Stan Greenbergg.

Llibres

Cómo ganar unas elecciones. Pere Oriol Costa, David Domingo...

White House Ghosts. Robert Schlesinger

Lords of finance. Liaquat Ahamed

Team of rivals. Doris Kearns Goodwin

Banner
Banner
Banner
Banner

Buscador

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner